dissabte, 31 de maig del 2008

Els quatre sectors d'ERC confronten avui les seves idees al debat central de la campanya

Les debaten avui a Esparreguera, just una setmana abans de les eleccions a la presidència i la secretaria general

Les quatre candidatures a la presidència i a la secretaria general d'Esquerra (ERC Futur, Gent d'Esquerra, Reagrupament.cat i Esquerra Independentista) fan avui a les cinc de de la tarda el debat central de la campanya, just una setmana abans que els militants votin qui trien per a cada un dels càrrecs. Uns cinc-cents militants han confirmat que hi assistiran, per bé que el partit espera que se n'hi aplegaran gairebé el doble. La setmana passada, ja van fer dos debats a València i Palma.

El d'avui tindrà dues parts, d'una hora cadascuna, moderades pel director de VilaWeb, Vicent Partal: l'una reservada als candidats a secretari general (Rafel Niubò, Joan Ridao, Rut Carandell i Uriel Bertran) i l'altra, a president (Ernest Benach, Joan Puigcercós, Joan Carretero i Jaume Renyer).

Dissabte vinent, 7 de juny serà el dia de la votació, en urnes independents i separades, i el següent, dia 14, serà el del congrés en què els militants decidiran quina estratègia política haurà de seguir el partit fins el 2012. (Vilaweb)

Afins a Carod proposen que els alcaldables també s'escullin per sufragi universal dels militants

Ara fa quatre anys, la militància va forçar la nova direcció d'ERC que naixia de l'últim congrés, el de Lleida, a mantenir el sistema assembleari de la formació, un dels seus trets essencials. Contra pronòstic, va prosperar una esmena defensada per l'actual vicepresident de la Federació de Barcelona, Marc Marsal, i es tombava així la intenció de la direcció d'establir un sistema de delegats, tal com funcionen la resta de partits. També aleshores es fixava que el president i el secretari general es triarien en endavant per la via del sufragi universal, que és exactament el que passarà dissabte que ve. Doncs bé, el grup Gent 2014, un dels portaveus del qual és precisament Marsal, ha elaborat ara un projecte orgànic que posa a disposició de les candidatures i que planteja que els militants puguin escollir tots els caps de llista, també els alcaldes. Article complet a l'AVUI.

+ El secretari d'Indústria se suma a la candidatura afí a Carod, que li augura un «paper clau» en la direcció (El Punt)

divendres, 30 de maig del 2008

Puigcercós creu que la reunió de la comissió mixta va ser un «monòleg» i vol «igualtat» per negociar el finançament

El secretari general d'ERC, Joan Puigcercós, va valorar ahir que la reunió de dimecres de la comissió mixta d'Afers Econòmics i Fiscals va ser un «exemple de monòleg» del govern espanyol. En una conferència al Fòrum Europa, Puigcercós va reclamar que l'executiu català pugui negociar amb l'espanyol en «condicions d'igualtat» el nou finançament. És a dir: sobre la base del «diàleg». El candidat a presidir ERC també va criticar que no assistissin a la convocatòria de la comissió el ministre d'Economia, Pedro Solbes, ni el secretari d'estat d'Hisenda i Pressupostos, Carlos Ocaña, que precisament presideix la part estatal. I, conseqüentment, va censurar que l'Estat enviés «persones que mereixen tot el respecte però amb càrrecs de poca rellevància», de manera que la trobada només va servir per «recollir documents i no per avançar cap a compromisos». Puigcercós va criticar igualment algunes de les premisses amb què el govern espanyol parteix a l'hora de negociar, com ara l'argument de voler-se reservar el 50% de la despesa pública, i que per contra mantingui ministeris amb escasses competències, com ara el de Sanitat, Cultura o Habitatge. «El model és pervers», va sentenciar, i va reclamar la unitat dels partits catalans per a la defensa d'un finançament que espremi «al màxim» l'Estatut per sobre del «tacticisme», però que no renunciï a «horitzons més ambiciosos» com el concert. Puigcercós també va advocar per fer front a les «debilitats» del país «musculant» els sectors socials i econòmics, internacionalitzant l'economia catalana i evitant que part de la ciutadania catalana interpreti la realitat des de Madrid.

El president del Parlament, Ernest Benach, que aspira com Puigcercós a liderar Esquerra després de les primàries del 7 de juny, també va fer una crida a la unitat de les forces catalanes. En declaracions a Efe, va apel·lar al «sentit de la responsabilitat» dels partits. Però va insistir que, sigui quin sigui l'acord final, serà insuficient. Per això, va apostar per no deixar d'aspirar a un model «just» per a Catalunya, que necessàriament hauria de superar la reforma. (El Punt)

dijous, 29 de maig del 2008

Ridao retreu a Niubò que les crítiques «gratuïtes a companys» perjudiquen ERC

El candidat a la secretaria general d'ERC Joan Ridao va criticar ahir l'«estil de desqualificació permanent» d'un dels seus principals adversaris en les primàries: Rafel Niubò. A través del seu bloc, Ridao li va retreure que les «desqualificacions gratuïtes cap a companys del partit per intentar esgarrapar no sé quins vots» fan «mal a la imatge» d'ERC. Niubò va acusar dilluns Joan Puigcercós d'anar «de sobrat», i va ser en l'acte central de campanya d'ERC Futur que Josep-Lluís Carod-Rovira va denunciar que l'entorn del secretari general li havia fet «mobbing».

Esquerra Independentista, a més, va deixar clar que si guanya el 7 de juny intentarà introduir en la ponència les seves esmenes, el full de ruta de Reagrupament.cat i les «propostes que generin consens» del text de la direcció abans del congrés del 14. Tot i que el període de negociació de les esmenes ja s'ha tancat, fonts de diverses candidatures no amaguen que la incorporació de les seves iniciatives serà clau en els pactes per formar la nova direcció.

Un militant d'ERC de RCat, Toni Alet, també va apuntar ahir que es podria haver produït un «flagrant delicte de falsificació» amb els avals dels candidats a dirigir el partit. Alet nega al seu bloc haver signat per duplicat com diu la sindicatura, que per aquesta raó ha anul·lat el seu aval i el d'altres «militants clarament compromesos» amb RCat. (El Punt)

Carod diu que al segle XXI ja no s'envien tancs

El vicepresident del govern català, Josep-Lluís Carod-Rovira, va adherir-se ahir a la iniciativa del lehendakari Juan José Ibarretxe i el seu projecte de llei de consulta advertint alhora al govern espanyol que el pitjor que pot fer en aquestes circumstàncies és oposar-se a un exercici d'un dret democràtic impulsat per un govern també democràtic.

Carod-Rovira -que també planteja una consulta a Catalunya el 2014-, que ahir va iniciar una visita de dos dies a Euskadi l'acte central de la qual serà avui al matí precisament una trobada amb Ibarretxe, va recomanar que en aquest cas l'Estat espanyol ha d'adoptar "una actitud de respecte a una decisió democràtica" i que "no ha de fer por absolutament a ningú l'exercici del dret democràtic de consultar la societat basca". Vegeu article complet a l'AVUI.

Puigcercós aposta per construir la dessalinitzadora de Cunit abans que la canonada

El secretari general d'ERC i candidat a la presidència del partit, Joan Puigcercós, aposta per construir la dessalinitzadora de Cunit (Baix Penedès) abans que la canonada que ha de connectar la infraestructura amb Tarragona, tal com va apuntar dimecres el president de la Generalitat, José Montilla. "Abans de fer una canonada ha d'haver-hi la dessalinitzadora", ha dit.

"Es poden fer previsions de portar aigua de Cunit a Tarragona, és lògic, em sembla bé i hem optat per aquesta reversibilitat. Però és important posar fil a l'agulla amb la dessalinitzadora de Cunit", ha argumentat en un esmorzar organitzat pel Fòrum Europa. Article complet a l'AVUI.

dimecres, 28 de maig del 2008

Bertran vol assemblees per votar si ERC segueix al govern

El candidat a secretari general d'ERC en el superdissabte del 7 de juny Uriel Bertran presenta avui el full de ruta a seguir si Esquerra Independentista guanya el congrés republicà. El mètode de treball, al qual ha tingut accés l'AVUI, i que Bertran pensa defensar tant si és escollit com si no, inclou fixar una data a la tardor per tal que la militància republicana decideixi en assemblees territorials la continuïtat o no d'ERC al govern.

Es dóna la circumstància que aquestes assemblees territorials són les que van forçar la direcció d'ERC a votar no a l'Estatut i van acabar comportant l'expulsió dels republicans del govern de Pasqual Maragall. Aleshores un miler de militants, els més ideologitzats i més difícils de controlar que en un consell nacional, van revocar el vot nul que proposava la direcció. Una esmena de Bertran -a qui se li donen possibilitat reals de ser escollit- demanant renegociar el govern ja va tenir un 43% de suport en la darrera conferència nacional, i va desactivar el pes de Joan Carretero, que encara no ha anat tan enllà. Vegeu article complet a l'AVUI.

dimarts, 27 de maig del 2008

Un 38% aposta per mantenir l'acord de govern, un 32% per renegociar-lo

Un cop finalitzada l'enquesta sobre què és el millor per a ERC respecte el Govern de la Generalitat, els resultats mostren diferències d'opinió, dins un total de 78 vots emesos. En primer lloc se situen els partidaris de respectar l'acord d'Entesa, amb un 38% (30 vots), seguits de prop pels partidaris de renegociar-lo, amb un 32% (25 vots). Lluny d'aquestes dues opcions, trobem els qui voldrien que ERC passés a l'oposició, amb un 12% (10 vots), i els qui promourien una alternativa amb CiU, amb un 8% (7 vots). Entre els qui han participat a l'enquesta, un 7% (6) no tenen clar quina és la millor opció. Recordem que la validesa d'aquesta i de qualsevol enquesta per Internet és relativa, només orientativa.

dilluns, 26 de maig del 2008

Carretero diu que Esquerra podria diluir-se dins el PSOE, si guanyen els continuistes

El setmanari El Temps publica avui quatre entrevistes amb els candidats a la presidència d'ERC. En una d'elles Joan Carretero afirma que Esquerra podria seguir els passos d'Euskadiko Ezkerra i integrar-se dins el PSOE si guanyen el congrés els partidaris de la direcció actual. Jaume Renyer també hi diu que 'l'antipujolisme és perjudicial' mentre que Puigcercós diu que l'autonomisme 'és esgotat' i Benach nega que es pugui renegociar el pacte de govern.

En l'entrevista amb el líder de Reagrupament.cat, Joan Carretero, afirma que la direcció republicana està abandonant l'independentisme, que 'la majoria de la direcció actual voldria que el partit només fos socialista, ni independentista ni republicà. Però quan es troben davant del perill reaccionen amb parides com els espots del 9 de març, que no es creu ningú.' Sobre la continuïtat de rCat si no entra en l'executiva d'Esquerra, Carretero diu que 'si no tenim la confiança de la militància passarem a un segon terme i analitzarem quines decisions pren la direcció. No farem contínuament oposició orgànica. Ara bé, si hem de fer algun manifest o un article a la premsa dient què pensem, ho farem.'
Un dels altres tres candidats a la presidència d'Esquerra entrevistats, Joan Puigcercós, hi diu que 'al congrés passat, el partit va fer una aposta, fer la prova del cotó al federalisme a Espanya. S’ha demostrat que això no va enlloc. Se’ns pot dir que ha estat un joc molt perillós, per entrar en el federalisme, una opció política que no és la d’Esquerra. Molt bé, però aquesta etapa ja ha estat superada.' En aquest sentit Puigcercós afirma que, 'esgotat l’autonomisme, ara cal fer creïble que podem ser independents i que ho hem de ser. Però també hem de saber respondre al dia a dia. I això és feina als ajuntaments, feina amb els entorns socials, una de les mancances que té aquest partit. És a dir, hem construït un espai polític arrelat al territori. Però ara hem de crear i enfortir un entorn social, cultural. Aquesta ha de ser una de les principals feines que hem d’afrontar, construir un entorn potent que ens doni les complicitats necessàries per a encarar el nou salt endavant.'
Ernest Benach, també entrevistat en aquest número de la revista 'El Temps', diu que tot i que el congrés reclamés renegociar l'actual pacte de govern, 'els pactes no es poden renegociar. Un pacte és donar la paraula, i la paraula s’ha de complir. Si no, tornarem a donar imatge de provisionalitat, d’improvisació, que és el que emprenya la gent. Hem de fer les coses molt ben fetes. I no vol dir que no s’hagin de fer reflexions al si del govern. I tant, amb temes molt importants com el del finançament o la sentència del TC sobre l’Estatut. Però precisament la manera d’afrontar aquests afers és a través de la unitat del govern i de l’oposició. Per tant, hem d’intentar construir la unitat de les forces catalanistes.' Sobre el fet que no hagin presentat tots els avals, segons ells per evitar possibles represàlies, Benach respon: 'No, no. Primer, vam presentar una proposta que no es va acceptar, que era que cada militant pogués avalar més d’una candidatura. Per sentit comú. Jo, militant del partit, veig que hi ha dues candidatures interessants, doncs les avalo perquè puguin explicar-se i, segons què m’expliquin, decideixo. Però bé, ja està. Ara, en aquest procés tots ens posem etiquetes. I les etiquetes, a partir del dia 15, han de desaparèixer, perquè hem de construir l’entesa del partit. Per això vam proposar que, un cop presentats els avals, i validats, es lliuressin a la sindicatura electoral, que en fes una custòdia temporal. Un cop transcorregut un temps prudencial, s’haurien de destruir. Perquè, a qui li interessa qui ha signat per a qui? No té sentit, i enteníem que era un procés de transparència, que afavoreix la unitat, a més. Això no es va acceptar, tampoc. Per això ens vam limitar a complir el tràmit.'
Finalment, en l'entrevista a Jaume Renyer, aquest hi diu que 'l’antipujolisme que practica la direcció actual d’ERC és estèril i contraproduent. És un sectarisme inútil'. Segons ell, 'cal afavorir que Convergència acabi essent un partit que abraci un espai liberal sobiranista. Igual que si la CUP es consolida a l’àmbit nacional, s’hi han de mantenir relacions perquè hem de poder articular una majoria social i política també amb ells. Cadascú ha d’ocupar el seu espai, i Esquerra ha de tenir la capacitat d’articular majories.' (Vilaweb)

Benach considera indispensable "pel bé de Catalunya" que ERC "construeixi ponts" amb CiU

Ernest Benach, president del Parlament i candidat a la presidència d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), ha parlat als micròfons de Catalunya Informació. Benach ha dit que considera indispensable l'acostament de la formació republicana a Convergència i Unió (CiU). "És indispensable pel bé de Catalunya", ha dit Benach, que ha afegit que la necessitat de "construir ponts" amb la federació nacionalista "no la discuteix ningú, i em sembla, a més a més, de sentit comú".

A banda d'aquesta qüestió, Ernest Benach també ha parlat de la cursa precongressual al si del partit independentista. El president del Parlament ha dit que, ara per ara, és "molt difícil" fer cap previsió sobre com aniran les votacions per triar el nou president i secretari general de la formació. En tot cas, Benach ha qualificat d'"experiència nova" el fet que el procés es dugui a terme a través d'una votació secreta i ha valorat positivament el "contacte directe" amb els militants durant tot el procés de la campanya prèvia al congrés.

També ha tingut paraules per a la crida a la unitat feta recentment per Joan Puigcercós, un dels quatre candidats a la presidència d'ERC. Benach ha volgut recordar que des de la seva candidatura el "to durant tota la campanya" ha estat precisament aquest, el de buscar la unitat i el consens. "La crida a la unitat la vam fer nosaltres primer", ha dit Benach. Vegeu notícia completa a 3cat24.cat

dissabte, 24 de maig del 2008

Puigcercós demana un pacte catalanista per assolir el concert econòmic el 2010

En l'acte central de Gent d'Esquerra, Ridao fa una crida a la unitat de les candidatures a la direcció del partit

Manquen dues setmanes per a les primàries a la direcció d'Esquerra, i avui la candidatura de Joan Puigcercós i Joan Ridao, Gent d'Esquerra, ha celebrat a la Farga de l'Hospitalet de Llobregat l'acte central de la campanya, en què han acudit més de dos mil assistents. Ridao ha fet una crida a la unitat dins del partit, amb un to conciliador amb les altres candidatures, just una setmana després de les dures declaracions de Carod, que va dir haver partit mòbing dins del partit.

'Hi ha un gran vaixell que hem de fer virar, però sense cops de timó'. Amb aquesta metàfora Ridao ha apostat per dur a terme el canvi que necessita el partit 'de forma ordenada' i ha insistit en la necessitat d'incloure totes les corrents internes del partit, fent referència a ERC com una orquestra, on tots toquen diferents instruments però segueixen 'la mateixa partitura'. En aquest sentit, Ridao s'ha referit a Gent d'Esquerra com la corrent que representa 'la centralitat' del partit. Notícia completa a Vilaweb

El paper d'Esquerra al govern centra el debat de candidats

Equador de la campanya a ERC per elegir president i secretari general. Els candidats fa setmanes i setmanes que escombren el territori per intentar convèncer els militants, però ahir van coincidir per primera vegada al mateix lloc i a la mateixa hora, a València, per confrontar propostes.

El paper d'Esquerra al govern, el logotip del partit, el model d'organització i el dèficit fiscal van marcar un acte en què hi va haver molta exposició de motius però poc debat, atès que els candidats no van polemitzar entre ells, sinó que van donar a conèixer les seves propostes en diversos blocs, sota la moderació de Manolo Jardí.

Recuperar credibilitat


Els aspirants a liderar ERC a partir del 7 de juny Joan Puigcercós, Ernest Benach, Joan Carretero i Jaume Renyer van intentar convèncer els militants durant una hora i mitja a l'Edifici Octubre de València. En l'acte, que era a porta tancada però al contingut del qual ha tingut accés l'AVUI, es van posar de manifest diferències de fons entre algunes candidatures i matisos entre altres. Vegeu notícia completa a l'AVUI.

+ So del debat intern d'ERC a València (AVUI)



Puigcercós espera reunir 2.000 persones

Els candidats a la direcció d'ERC Joan Puigcercós i Joan Ridao preveuen reunir més de 2.000 persones avui en el seu acte central de campanya a La Farga de l'Hospitalet de Llobregat. La candidatura Gent d'Esquerra vol demostrar així la seva força de mobilització just arribats a l'equador de la campanya per dirigir la futura ERC. Les intervencions tindran un to positiu i unificador, segons van explicar fonts del partit, i reivindicaran la construcció d'una política d'aliances amb vista al 2010 al voltant de la demanda d'un sistema de finançament basat en el concert econòmic. L'acte té per lema Tots som Gent d'Esquerra, i hi intervindran dirigents d'ERC de tots els Països Catalans. Després, alguns dels assistents aniran al Catalunya-Argentina. (El Punt)

Benach demana que el congrés d'ERC no sigui un duel Carod-Puigcercós

La candidatura afí a Josep-Lluís Carod-Rovira, liderada per Ernest Benach i Rafel Niubò, va exigir ahir que el proper congrés d'ERC no es converteixi en un duel entre Carod i Puigcercós sinó en un debat profund sobre el model del partit. A més, ERC Futur va defensar que el candidat a la presidència de la Generalitat s'esculli mitjançant un sistema de primàries i just després del congrés del partit.

Ernest Benach i Rafel Niubò, candidats a la presidència i a la secretaria general d'ERC, respectivament, van presentar les sis condicions que plantegen per «construir la unitat del partit» després del congrés que els republicans celebraran al juny. D'altra banda, la candidatura va presentar el projecte de televisió per internet ERC TV i el web d'El Casal de la República.


750 ESMENES AL CONGRÉS
La ponència oficial del congrés tindrà finalment 750 esmenes, tot i que només tres-centes són diferents. Entre aquestes, n'hi ha dues a la totalitat, la ja prevista de Reagrupament.cat i una altra d'un militant que, segons fonts del partit, no estaria vinculat a cap candidatura. (El Punt)

divendres, 23 de maig del 2008

Renyer presenta el seu llibre el mateix dia i a la mateixa hora

El mateix dia i a la mateixa hora. La lluita per l'audiència o la falta de dies lliures durant la campanya de cara al congrés d'ERC continua fent coincidir els diferents actes dels candidats a dirigir ERC en el futur. Jaume Renyer, candidat a la presidència d'ERC, i Uriel Bertran, autor del pròleg i candidat a la secretaria general d'ERC, van presentar ahir el llibre ERC. Temps de transició. Per una Esquerra forta, renovadora i plural . L'acte va coincidir amb el de Carod-Rovira al Macba, però això tampoc va restar públic, ja que es dirigien a col·lectius diferents. Renyer i Bertran van fugir d'aquesta forma dels grans escenaris i van preferir trobar-se amb un grup majoritàriament de militants al Casal d'ERC del barri de l'Eixample de la ciutat de Barcelona. (El Punt)

Carod visita Ibarretxe per abordar els referèndums

Una setmana després del cop de porta que el president del govern espanyol va donar a la proposta de referèndum de Juan José Ibarretxe, el vicepresident del govern català viatjarà a Vitòria per comentar la jugada amb el lehendakari i per intercanviar impressions sobre els plantejaments de consulta que els dos dirigents han posat damunt la taula, l'un per al pròxim 25 d'octubre i l'altre per a l'11 de setembre del 2014. Vegeu notícia completa a l'AVUI.

+ Carod es compara amb Obama per mancar-li el "suport de l'aparell" (la Vanguardia)

dijous, 22 de maig del 2008

Joan Puigcercós: "Seguim sent els de la caseta i l'hortet"

-Controla l'aparell d'Esquerra i encapçala la candidatura amb més avals de les quatre que es presenten al congrés. ¿Ja ha guanyat?
-No. Els nostres militants són exigents i inquiets. Se'ls ha de convèncer d'un en un. Som 10.000 i hi haurà una gran participació.

-La candidatura Benach-Niubò presenta 700 avals. Assegura que en té el doble, però que tenen por de represàlies.
-No ho entenc. ¿Per què, llavors, no les temen els d'Uriel o Carretero? A Esquerra se li retreu ser assembleària.

-Carod diu que se li ha fet mobbing. I que vol un partit de Govern, no de calçotada.
-Vull una Esquerra forta. Carod, pel que ha aportat i per tenir el càrrec més rellevant al Govern català, és un home clau. En moments difícils, ha tingut el meu suport i el seguirà tenint, però no puc estar d'acord amb això. Hi ha coses pitjors que una cal- çotada.

-Hi ha diferències. Vostè vol ser candidat a la Generalitat.
-Seré candidat si el partit ho vol. Si hi ha més d'un aspirant, hi haurà primàries. No tinc serioses diferències amb Carod, tots dos hem optat pel tripartit. Però...

-¿Què?
-Si sóc candidat a presidir la Generalitat i no ho aconsegueixo, no estaré al Govern. ERC pot governar, però el president d'ERC, si no presideix Catalunya, ha d'explicar el que fem. Al tripartit li falta relat. Esquerra n'ha de tenir. Entrevista completa a El Periódico.

Joan Ridao i Martín.: «Hauríem de prescindir del ressentiment que mou alguns companys en campanya»

Ridao advoca per construir una direcció «unitària i cohesionada», però no amaga que els retrets de les candidatures pesen sobre l'«ànim». Si és elegit, garanteix que convocarà consultes a la militància sobre «decisions de transcendència política». La primera, sobre els estatuts del partit

-Com ha de ser la nova executiva?
-«Tan unitària i cohesionada com sigui possible. Hi hauria d'haver representants de les quatre candidatures, però no sóc partidari que es traslladi mimèticament el percentatge que cadascuna obtingui en les primàries. Fins ara hem adoptat acords per unanimitat o assentiment però, per evitar que hi hagi quatre partits en un, probablement les decisions s'hauran de prendre per majoria, votant. Ara bé, qui guanyi ha de tenir prou marge per governar i la resta haurà d'acatar les directrius. També des de Gent d'Esquerra ens hem compromès que l'executiva sigui paritària.»

-No hi haurà quotes?
-«No es pot produir la dinàmica dels últims anys. I tampoc vetarem cap nom: cada candidatura, òbviament, serà lliure de designar qui cregui més convenient.»

-També volen obrir el partit a la militància...
- «Cal fer d'ERC un partit de govern. I això implica que el partit tingui el lideratge polític, que no ha de correspondre als representants a les institucions per qualificats que siguin. No podem reproduir la dinàmica d'orfandat política del partit. Ens convé obrir-nos i teixir complicitats. I hem de posar al dia l'organització, la comunicació interna, la formació, el paper de les sectorials i la participació.»

-Convocaran consultes per internet?
-«Plantegem autèntics referèndums per sufragi universal. Em comprometo, si sóc elegit secretari general, que d'aquí a un any es faci la primera consulta per actualitzar els estatus del partit. Hi ha un univers de reglaments que s'haurà d'harmonitzar i, probablement, serà el moment de plantejar una reflexió sobre l'assemblearisme. Consultarem tota la militància, i aquest mètode serà molt més democràtic que un congrés en què assisteix una part del partit, no tothom. Preguntarem sobre decisions de transcendència política.» Entrevista completa a El Punt

Renyer critica que ERC no aprofités Perpinyà com un «acte de sobirania»

El candidat a la presidència d'ERC d'Esquerra Independentista (EI), Jaume Renyer, critica en el seu darrer llibre que el partit no aprofités la reunió amb ETA a Perpinyà «per donar un missatge de fermesa i confiança a la societat». A ERC: Temps de transició (Cossetània), que EI presentarà avui, Renyer lamenta que el viatge que va provocar la sortida de Josep-Lluís Carod-Rovira del primer tripartit s'interioritzés «com un error» en comptes de «com un acte de sobirania». Fins al punt que «els militants» que hi van participar –entre ells el mateix Renyer– van ser «apartats de les seves funcions». El candidat a presidir ERC censura que Carod s'hagi esforçat per substituir la imatge de «radical» associada a l'«episodi» per la d'un «home de govern ‘responsable'».

I és que una de les principals tesis que Renyer defensa en el llibre és que ERC opti per protagonitzar «un conflicte amb l'ordre estatal» seguint l'estratègia del PNB i del lehendakari Juan José Ibarretxe. De fet, aquest també és un dels eixos en què es basa la proposta d'EI de conformar un govern d'unitat el 2010 que convoqui consultes populars per posar en el punt de mira el conflicte amb l'Estat. Renyer reprova que l'exemple basc no generi «complicitat» al sobiranisme. Perquè per ara, segons constata, no veu els partits disposats a «posar en joc la pròpia llibertat», com implicaria aquesta opció. (El Punt)

dimecres, 21 de maig del 2008

Puigcercós garanteix que si és el candidat d'ERC només entrarà al govern per presidir-lo

Joan Puigcercós, secretari general d'ERC i candidat a la presidència del partit, va garantir ahir que si és elegit candidat a les properes eleccions al Parlament només entrarà a formar part d'un govern de coalició si és per presidir-lo. Puigcercós és partidari, doncs, de mantenir el líder al partit per invertir l'escenari d'aquesta legislatura, en què ell mateix i Josep-Lluís Carod-Rovira van ser nomenats consellers. Sosté, però, que la separació de càrrecs no hauria d'estendre's per norma a tota l'executiva.

Puigcercós va fer ahir un pas d'acostament a una de les tesis organitzatives que els crítics defensen amb més contundència i que sotmetran al congrés: la separació dels càrrecs de partit i de govern. Però hi va mantenir les distàncies. En la presentació del seu llibre Generació.cat, el candidat a la presidència d'ERC va assegurar que si és cap de cartell per a les properes eleccions al Parlament –una determinació que ahir va tornar a deixar clara, insistint que si hi ha més d'un candidat l'haurà d'elegir la militància en unes altres primàries– no entrarà en un govern de coalició com a conseller. Vegeu notícia completa al diari El Punt.

dimarts, 20 de maig del 2008

Divisió en immigració. Nova enquesta: ERC i el Govern

Els militants i simpatitzants republicans que segueixen aquest bloc discrepen davant el dret de vot dels immigrants. Així es desprèn de l’enquesta que hem posat a votació durant els darrers dies. Davant la pregunta “Creus que els immigrants haurien de tenir dret de vot?”, un 33% s’hi ha mostrat contrari, però alhora és partidari de facilitar-los l’accés a la ciutadania. Els partidaris que els immigrants puguin votar a Catalunya han estat un 32%. I amb un percentatge similar, d’un 30%, s’han situat els contraris al vot dels immigrants, que alhora manifesten que cal restringir l’accés a la ciutadania. L’enquesta, amb 68 vots emesos, només ha comptat amb un 2% d'indecisos.

La propera enquesta que us formulem té una relació encara més directa amb les possibles conseqüències del Congrés, i amb el futur del Govern de la Generalitat: “Què és el millor per a ERC?”

ERC tria el Fòrum per al congrés i fixa el format del debat central de candidats








ERC va elegir ahir l'edifici Fòrum per celebrar el congrés i va acordar l'estructura del debat de candidats tancat a la militància que se celebrarà a Esparreguera el dissabte 31 i que moderarà Vicent Partal, director de Vilaweb. Segons fonts del partit, els candidats a secretari general es presentaran primer durant tres minuts, parlaran del seu projecte per fer créixer el nombre de militants al llarg de mitja hora, i respondran a les preguntes dels afiliats un quart d'hora més. Després, tindran un minut per demanar el vot. El format per als presidents serà el mateix, però abordaran l'estratègia. Reagrupament.cat reivindica que els debats s'emetin als mitjans perquè els segueixi tota la militància. Els primers seran divendres a València i Palma. (El Punt)

Carretero encorajta als seus rivals a fer públic el sou

El candidat a la presidència d'Esquerra, Joan Carretero, i la candidata a la secretaria general de la formació independentista, Rut Carandell, han publicat en el web de Reagrupament, els sues ingressos durant l'any 2007, "per tal de tenir un referent clar de quina haurà estat la nostra gestió al capdavant de la direcció del partit en el moment final de retre comptes i en coherència amb la transparència que proposem, comuniquem els nostres ingressos durant l’any 2007".

D'aquesta manera, Joan Carretero, va obtenir "97.739,11 euros en concepte de metge d’atenció primària a Puigcerdà" i "32.000 euros més com a co-director del projecte d’hospital transfronterer de la Cerdanya", el que fa un total de 129.739,11 euros. Per la seva banda, Rut Carandell va guanyar 56.490,02 euros com a directora d’Escola Universitària. Reagrupament remarca que "el nostre compromís és fer públics cada any els nostres ingressos si exercim les responsabilitats a les quals optem en aquest congrés". (e-noticies)

dilluns, 19 de maig del 2008

Puigcercós respon a Carod que ara cal «sumar i no restar» dins d'ERC

El secretari general d'ERC, Joan Puigcercós, va respondre ahir a l'acusació que li va llançar Josep Lluís Carod-Rovira d'haver-li fet «mobbing» dins del partit apel·lant a la unitat. L'exconseller de Governació va argumentar que «tots som conscients que ens cal molta unitat i serenitat, que Esquerra és un projecte de futur, i per tant hem de sumar i no restar». Puigcercós va referir-se a ERC com una opció convincent, ja que creu que serà «el partit que marqui la política catalana». I pel que fa a la seva voluntat de ser el proper candidat d'ERC a les eleccions al Parlament, va assenyalar que «els estatuts són molt clars i si hi ha més candidatures es faran primàries; estic al servei de la militància i la paraula final la tenen els propis militants d'Esquerra». Puigcercós també va garantir que treballarà «perquè una majoria de la població estigui a favor de l'autodeterminació, i per això cal defensar el territori i solucionar els problemes de la gent».(El Punt)

Uriel Bertran i Arrué.: «Quan parlem de marcar línies vermelles al govern, llancem un ultimàtum»

Bertran defensa que el tripartit no ha permès al país «avançar» i ha castigat ERC a les urnes. Per això vol sotmetre la renegociació del pacte a a la militància. Aquesta seria «una última oportunitat», diu, per a un executiu en què el PSC no pot fer «seguidisme» del PSOE

-Què li sembla que Rafel Niubò anunciés que deixaria el govern i hagi delegat temporalment les funcions?
- «No fa res que no facin els altres membres de la resta de candidatures continuistes: tots, passi el que passi en el congrés, continuaran. El senyor Puigcercós és president del grup parlamentari, el senyor Ridao és portaveu del Congrés, el senyor Benach és el president del Parlament i, encara que perdin, continuaran a l'executiva del partit perquè els estatuts obliguen que aquests càrrecs en formin part. El senyor Niubò seguirà en el govern, i fins i tot el senyor Carod-Rovira, que no es presenta al congrés, continuarà a l'executiva del partit com a màxim representant d'ERC al govern. L'únic factor de canvi possible és si la candidatura d'Esquerra Independentista guanya.»

- Hi ha qui diu que la renovació no és tant de cares com de sacsejada i maneres de fer.
- «El canvi ha de ser ben visible, amb la incorporació de cares noves i de les persones que ja fa més d'un any que estem plantejant la necessitat de canvis a fons del partit. Si no, la ciutadania entendrà que tot continua exactament igual, que seguirem perdent vots com fins ara.»

- Què els diferencia de la candidatura que lidera Joan Carretero?
- «Som l'única candidatura de canvi que pot guanyar al continuisme: per l'equip que presentem, jove de prestigi, amb persones com ara l'Hèctor López Bofill i l'Elisenda Paluzie, pel nombre d'avals que hem aconseguit, superior al del mateix Reagrupament... La militància ens ha reconegut com el pal de paller del canvi. Hem constatat que la candidatura de l'aparell del partit té un 20% dels avals tenint tota l'estructura al seu favor i, per tant, hi ha un 80% que no els ha avalat. Ens veiem amb cor de guanyar aquesta candidatura i, a més, no ens fa por. Amb el senyor Carretero no estem d'acord amb el lideratge únic que planteja ni amb el gir al centre ideològic que proposa. Nosaltres, com diu la nostra sigla, som republicans i d'esquerres i hem de seguir fidels a un partit que els anys trenta va demostrar que, si fa les coses ben fetes, pot ser la primera força. ERC pot ser el primer partit de Catalunya, però no podem fer cops de volant.» Vegeu entrevista completa a El Punt.

Carod busca la complicitat de Portugal en la independència

Fer efectiu el projecte d'una Catalunya independent el 2014, tal com pretén el president d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, és una escomesa àrdua per a la qual la complicitat dels països de la UE és necessària. Portugal, veí de l'Estat espanyol, ja ha estat cobejat pel també conseller de la vicepresidència de la Generalitat, que en declaracions a l'agència estatal lusitana, i després d'assegurar que compta amb "molts aliats internacionals", intenta atraure els portuguesos a la causa catalana, assegurant que "una Catalunya independent a la façana mediterrània podria ser el contrapès lògic al centralisme espanyol". Veure notícia completa a l'AVUI.

+ Carod irrita Saramago al demanar ajuda de Portugal contra Espanya (El Periódico)

diumenge, 18 de maig del 2008

Reflexions d'un candidat

Ni «quimeres irrealitzables» ni «reformes estètiques». El secretari general i candidat a la presidència d'ERC, Joan Puigcercós, pretén traçar a Generació.cat (Mina, Grup 62) «horitzons de futur nacional engrescadors i possibles». Hi perfila el seu projecte de país i de partit a través d'una conversa amb els periodistes Tian Riba i Manel Manchón. I ho fa en tot moment amb l'ull fixat en el lector, a qui convida a entrar en diàleg a través del seu bloc (www.joanpuigcercos.cat) o del correu postal. Al pròleg, Puigcercós explica que posa sobre la taula la «necessitat de relleus i canvis en el terreny de les persones i de les idees», perquè ha pres la decisió d'«esdevenir el cap de llista d'ERC a les properes eleccions al Parlament», acceptant «la petició» de «la majoria de companys i companyes d'Esquerra d'esdevenir candidat». Així sonen algunes de les seves propostes:

2014
«L'horitzó és simbòlic. Cal una feina prèvia de construir estructures d'Estat, majoria social, discurs, referents simbòlics, models de país, i vies i poder per articular tot això. A més, ha d'anar acompanyat d'un relleu generacional i territorial en les estructures econòmiques i en la societat civil.»

GUANYAR EL REFERÈNDUM
«El més important [...] és que no només hem de pensar en el referèndum, sinó també en la manera de guanyar-lo... Algú dirà que fer un referèndum ja és una referència davant de tot el món. I això és veritat. Però el cost i el desgast polític que suposarà... fa convenient que hi arribem amb certes garanties. En aquest camí, la frivolitat és un luxe que no ens podem permetre.»

ALIATS AL MÓN
«El nostre paper internacional passa per revisar el model antisistema que hem interioritzat, que està a favor de totes les causes justes del món. [...] Hem de teixir complicitats. Això passa perquè els Estats Units entenguin que la independència de Catalunya no és antagònica als seus interessos, ans al contrari. I, òbviament, això no ha d'anar en detriment de la nostra voluntat de continuar treballant per un món més just.»

LIDERATGE COMPARTIT
«El lideratge d'un partit cada cop serà més plural. El líder únic dura molt poc. Els lideratges de vint-i-cinc anys responen a conjuntures polítiques molt concretes; en el cas del president Pujol, sortíem de la Transició. [...] El que necessita un partit són lideratges compartits, com més compartits millor. I compartir lideratge vol dir que el líder és qui aprèn a dir no, a jugar-se-la, a impulsar la innovació dels quadres i a convèncer que els uns, i no els altres, són els qui convenen. Ha de saber escoltar i socialitzar.»

PARTIT I DESGOVERN
«Un partit és un instrument per governar, o per fer oposició, que és una altra manera de governar. Per tant, s'ha de tenir un mètode i a vegades no l'encertem a l'hora de ser prou transparents per generar mecanismes de participació amb mètode i estructura, i s'acaba tenint la sensació de desgovern. A vegades surt aquella idea esbojarrada de la democràcia digital, allò de votar cada dia per veure què pensem. Seria impossible, perquè si una cosa aprens a l'Administració és que necessites estabilitat i dedicar un temps al que fas.»

LIBERALISME
«El liberalisme clàssic és una filosofia política que té aspectes als quals l'esquerra –particularment l'esquerra republicana– no pot renunciar [...], com ara el foment de la lliure competència, tot i que defineixi només parcialment el nostre projecte polític.»

ERC I EL PSC
«Hi ha una diferència entre els nostres, que són modernitzadors i arriben a la política per iniciativa pròpia, i els del partit socialista, que fitxa persones tècnicament eficients, però amb uns referents ideològics menys explícits... i que, per tant, són més fàcils de modelar en funció dels interessos generals del partit... Per això és una màquina tan perfecta.»

L'ÚS DEL CATALÀ
«Ha de ser l'element principal? Sí, evidentment. Però mai no tornarà a ser l'única llengua. Cal una idea de país inclusiva, atractiva, que generi oportunitats. I si no ho dissenyem i no ho pilotem els catalanistes –i això vol dir tots els catalanistes–, quedarem en un clot.»

SOCIETAT CIVIL FORTA
«L'esquerra modernitzadora vol una societat potent, lliure, crítica i capaç de suplir l'Administració. [...] Si Catalunya hagués disposat d'una societat civil prou potent i organitzada, Artur Mas no hauria gosat anar a Madrid a pactar amb José Luis Rodríguez Zapatero la rebaixa de l'Estatut.»

NOVA IMMIGRACIÓ
«Un dels principals motius de confrontació que tenim nosaltres amb el PSC és que a ells no els preocupa la redefinició del país. Ells veuen la immigració com una bossa de vots i volen reproduir el model de les tradicionals cases regionals amb les noves entitats llatines, africanes i magribines. És a dir, volen seguir l'esquema paternalista vertical de control de les cúpules. I això és un error.»

LLENGUA I VOLUNTARIAT
«Els socialistes miren amb suspicàcia la força del voluntariat lingüístic. Saben que les persones que s'hi impliquen no transmeten només una llengua. [...] Els socialistes desconfien d'aquest model, perquè esquerda els seus sistemes de control i perquè la generalització del voluntariat permet transmetre unes idees que no són neutres sobre el model lingüístic i sobre el país.» (El Punt)


+ El sí de Puigcercós (AVUI)

Ridao recrimina a Carod que parli de dues Esquerres

Les declaracions de l'actual president d'ERC, Josep Lluís Carod-Rovira, instant els militants a escollir entre una Esquerra "responsable, que guanya, amb vuit diputats a Madrid i més de 20 al Parlament", i l'Esquerra "de calçotada, desorientada i sense credibilitat, la dels tres diputats a Madrid", van tenir una rèplica immediata de la mà de Joan Ridao, candidat a secretari general d'ERC a la llista que encapçala Joan Puigcercós.

"Lamento molt aquesta expressió. No hi ha una Esquerra quan les coses van bé i una altra quan les coses van malament", va dir Ridao, en declaracions a Catalunya Informació. El diputat al Congrés va advocar per estar units "a les verdes i a les madures". Les declaracions de Carod són especialment feridores per a Ridao, i és que el sotrac que va patir la formació republicana a les últimes eleccions generals, en passar dels vuit diputats que va aconseguir Carod a només tres diputats, va ser amb ell com a cap de llista. Amb tot, Ridao va apostar per la "responsabilitat. "Esquerra som tots", va concloure el dirigent. (AVUI)


+ Ridao fa una crida a la responsabilitat i la unitat d'Esquerra davant les crítiques de Carod (3ca24.cat)

Carod tensa la batalla interna amb Puigcercós

Hi ha una Esquerra guanyadora i una altra de perdedora. La guanyadora estaria representada per l'actual president de la formació, Josep-Lluís Carod-Rovira, que com a cap de llista a les generals va obtenir la xifra històrica de vuit diputats. La perdedora estaria liderada per l'actual secretari general republicà, Joan Puigcercós, que, amb Joan Ridao com a candidat, només va ser capaç d'aconseguir tres diputats a les passades eleccions generals. Aquest va ser el desafiador missatge que Carod va traslladar ahir als assistents al míting central de la candidatura d'Ernest Benach i Rafael Niubò a la direcció d'ERC. Un missatge que contribueix a tensar, encara més, la pugna interna que manté amb el sector liderat per Joan Puigcercós per controlar la formació i per encapçalar la llista republicana a les properes eleccions catalanes.

En un acte que va aplegar més de 1.800 persones al pavelló de la Nova Icària de Barcelona, el president republicà va advertir als militants que hauran d'escollir entre una Esquerra "seriosa, responsable", que només tindrà futur amb "projectes constructius", i una Esquerra "de calçotada, de cops de volant, sense credibilitat, que canvia d'estratègia cada sis mesos, sense cultura de govern, i amb vocació marginal"."ERC no és una penya gastronòmica, és un partit i ha d'estar en el govern", va proclamar Carod, que va acusar l'aparell de la formació d'haver-lo sotmès a "mòbing intern" i no es va estar de retreure a Puigcercós la seva sortida del govern, assegurant que "només triomfa qui és responsable i no dimiteix". El president d'ERC va aprofitar l'ocasió per repassar els èxits republicans a l'executiu català, i va assegurar a continuació que el més important que li ha passat a l'independentisme polític ha sigut formar part del govern de la Generalitat.

Després de Carod va prendre la paraula Niubò, que va repassar els seus èxits al capdavant de la secretaria general de l'Esport i no va deixar passar l'oportunitat per acusar "l'aparell" del partit de donar l'esquena a Carod als comicis catalans del 2003. Alhora, va advertir que és imprescindible que Esquerra "sigui creïble" i "de fiar" per poder convertir-se en el primer partit de Catalunya.

Refer el partit

Per la seva banda, Benach, que va ser l'encarregat de cloure l'acte, es va preguntar: "Amb el partit que tenim podem aspirar a ser independents? No". A continuació, el també president del Parlament va assegurar que s'ha de "refer el partit de dalt a baix", això sí, a través d'un "canvi tranquil". El candidat a presidir ERC va voler fer una crida a la unitat, assegurant que a la nova executiva "hi han de ser Puigcercós, Joan Ridao, Joan Carretero i Uriel Bertran. Unitat vol dir això". "Guanyar vol dir integrar, saber pactar, respectar", va dir Benach, que va proclamar que "Carod és indispensable per a aquest partit i per a aquest projecte".

Al míting, en què Oriol Amorós, president de la Federació de Barcelona, i la diputada Patrícia Gomà van fer de mestres de cerimònies, hi van intervenir nombrosos dirigents d'arreu del territori. Entre aquests dirigents, Marta Cid, Sergi de los Ríos, Jordi Portabella i la portaveu, Marina Llansana, de qui Amorós va assegurar que ningú l'aconseguirà "curtcircuitar", en al·lusió al document que revelava el full de ruta de la campanya de Puigcercós fet públic per l'AVUI. La candidatura de Benach i Niubò va rebre el suport de l'actor Carles Canut, el dissenyador Lluís Juste de Nin i el cantant Pep Sala. (AVUI)


+ Carod denuncia que l'entorn de Puigcercós li ha fet «mobbing» dins d'ERC (El Punt)

dissabte, 17 de maig del 2008

4.077 militants votaran de nou si ERC ha de renegociar el pacte de govern

Puigcercós vol estendre la reivindicació del concert al País Valencià i les Illes

El del juny serà per a ERC un congrés històric. 4.077 militants –més del doble dels que es van inscriure a l'anterior assemblea de Lleida– determinaran el dia 14 si la nova direcció del partit haurà de renegociar a l'alça el pacte de govern, com ho plantegen els crítics. I és que el conclave, a més de beneir la composició de la cúpula, haurà de votar el full de ruta d'ERC. La candidatura de Joan Puigcercós vol arrodonir la ponència estenent la reclamació del concert econòmic al País Valencià i les Illes.

Com ja va passar a la conferència nacional de l'octubre, la militància haurà de votar novament si ERC ha de renegociar el pacte d'entesa, com ho proposa Esquerra Independentista. Aquesta vegada, però, la quantitat d'inscrits supera amb escreix els 2.800 que van poder pronunciar-s'hi l'any passat, quan un 43% va manifestar que no acceptava les condicions de l'actual acord en una iniciativa dels crítics d'Uriel Bertran. Aquesta vegada, gairebé la meitat dels 10.000 militants hauran d'avalar o rebutjar el full de ruta de la direcció i els noms de la nova executiva, que dibuixaran conjuntament els nous president i secretari general elegits a les primàries del 7 de juny. Unes eleccions en què, atès el nombre d'inscrits al congrés i tenint en compte que gairebé 5.000 afiliats han signat a favor d'alguna de les candidatures, la participació es pot disparar. La portaveu del partit, Marina Llansana, va augurar ahir «una xifra rècord». Vegeu article complet a El Punt.

+
Benach i Niubò fixen any per any el full de ruta per celebrar el referèndum del 2014 (AVUI)

divendres, 16 de maig del 2008

El 40% de la militància participarà al congrés d'ERC

Això són 4.077 militants del partit

El 40% dels militants d'Esquerra participaran al congrés previst per al proper 14 de juny. Després del recompte provisional, que va tancar-se ahir dijous a les nou del vespre, indica que s'hi han inscrit 4.077 militants, tot i que encara caldria fer-ne les últimes comprovacions. La portaveu d'Esquerra, Marina Llansana, ha assegurat que la xifra 'és una mostra de la vitalitat i il·lusió per participar en aquest 25è congrés que ha de suposar un nou impuls pel creixement del projecte d'Esquerra'.

A més a més, el partit creu que la participació en les eleccions a la presidència i a la secretaria general serà encara més elevada, ja que per votar no cal fer inscripció prèvia: Llansana ha dit que es pot arribar a una 'xifra rècord' en la participació de les eleccions del 7 de juny. (Vilaweb)

Puigcercós i Ridao fan campanya amb 18 vídeos dirigits per Francesc Bellmunt

Un Francesc Bellmunt renovat que beu de noves tendències fílmiques ha dirigit els 18 vídeos amb què Joan Puigcercós i Joan Ridao aborden les últimes setmanes de campanya per les eleccions internes d'ERC. El primer capítol de l'entrega mostra una conversa entre el candidat a la presidència i l'aspirant a secretari general. El tàndem debat com abordar un procés congressual en què s'enfronten quatre candidatures i evitar que la formació quedi fragmentada, una qüestió que preocupa els dirigents republicans.

"He descobert que la gent té una obsessió que és lògica. Em pregunten: 'Com s'acabarà això? Què passarà l'endemà?'. I els dic: 'Res, no ha de passar. Això és un debat democràtic i tranquil. L'endemà, la candidatura que obtingui la confiança [dels militants] ha de saber sumar, incorporar el millor de cada casa'", explica Puigcercós a Ridao, que l'escolta assentint. Vegeu notícia completa a l'AVUI.

Benach admet que el pacte d'entesa és de «mínims» però reitera que no s'ha de negociar

Ernest Benach, candidat a la presidència d'ERC, va admetre ahir que el pacte de govern és de «mínims» però va insistir que no s'ha de renegociar, com ho plantegen la resta de candidatures. «No podem donar la imatge que Esquerra és un partit que dubta de tot», va reiterar. ERC Futur també ha traçat un pla per acostar la formació a la centralitat i fer-la créixer.

Benach i Rafael Niubò, candidat a la secretaria general del partit, van tornar a rebutjar ahir que es revisi el pacte d'entesa. Encara que, com va admetre Benach, l'acord sigui «de mínims», a causa de la magnitud dels reptes amb què s'enfronta ara l'executiu: la negociació del nou finançament i la possible sentència adversa del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut. L'argument que sustenta aquesta determinació, com va reiterar el també president del Parlament, és que «ERC ha de recuperar la credibilitat i serietat». La candidatura afí a Josep-Lluís Carod-Rovira discrepa de la proposta dels crítics de renegociar l'acord a l'alça i del plantejament de l'ara secretari general, Joan Puigcercós, d'actualitzar-lo. «Si Esquerra surt del govern pel que sigui, la societat catalana no sé si ho acabarà d'entendre», va rematar. Notícia completa al diari El Punt.

dijous, 15 de maig del 2008

Niubò no és destituït i delega les seves funcions a Vicepresidència fins al congrés d'ERC

Rafael Niubò, secretari general de la Vicepresidència i candidat a la secretaria general d'ERC, no ha estat destituït del seu càrrec al govern per dedicar-se a la campanya electoral: ha delegat les seves funcions a Josep M. Jové, director de Polítiques Sectorials. Niubò, així, no exercirà el càrrec fins després del congrés dels republicans, tal com va avançar que faria. Fonts de Vicepresidència apunten que el candidat d'ERC Futur podria tornar a assumir les funcions de secretari general del departament si no obtingués un resultat prou favorable en les primàries d'Esquerra. I, de fet, aquesta és una possibilitat que facilita la fórmula triada: una resolució de la Vicepresidència «de suplència temporal de les funcions del secretari general» que ahir va publicar el DOGC. Segons les mateixes fonts, però, aquesta possibilitat estaria sempre supeditada al resultat de les negociacions posteriors a les eleccions i a partir de les quals es conformarà l'executiva del partit.

Jové, així, «suplirà temporalment les funcions del secretari general de la Vicepresidència» durant l'«absència» de Niubò del 14 de maig al 14 de juny, quan el conclave dels republicans votarà la nova direcció d'Esquerra. Però si Jové assumís el càrrec en el futur, hauria de ser nomenat i, Niubò, destituït; un canvi que necessàriament hauria de ratificar el consell de govern. La fórmula de substitució temporal es fonamenta en l'article de la llei d'organització, procediment i règim jurídic de la Generalitat que estableix que «els titulars dels òrgans unipersonals inferiors a conseller són suplerts en cas de vacant, absència o malaltia per qui designi expressament el conseller». (El Punt)

+ Afins a Carod insten a destinar el 50% dels recursos d'ERC al 2014 (AVUI)

dimecres, 14 de maig del 2008

Reagrupament fa pública la seva ponència estratègica alternativa

Reagrupament.cat ha fet púbica la ponència alternativa a l'oficial que Esquerra Republicana presenta a la seva militància perquè sigui el document que guiï el partit durant els propers quatre anys. La candidatura Esquerra Independentista opta per presentar esmenes a la proposta oficial, una via que també seguirà ERC Futur la setmana vinent. Gent d'Esquerra també en presentarà alguna de puntual, però és d'acord amb el marc general del document oficial. Reagrupament.cat creu que l'estratègia que ha seguit el partit últimament és errònia, i posa com a exemple el contrast entre les mobilitzacions sobiranistes del 18-F i de l'1-D i la davallada electoral del partit en les darreres eleccions.

Diu que l'estat espanyol no vol ser federal, motiu pel qual el país només té la independència com a sortida viable. La manera d'arribar-hi és aconseguint la majoria a cada un dels parlaments del país i proclamant-hi la República Catalana, que després els ciutadans hauran de ratificar en referèndum. Vegeu notícia completa a Vilaweb.

+ Un alt càrrec d'ERC s'alinea amb Carretero (AVUI)

dimarts, 13 de maig del 2008

La immigració i l'habitatge, les principals preocupacions

La immigració (48%) i l’habitatge (41%) són les problemàtiques que més preocupen entre els lectors de Primàries Republicanes, juntament amb les infrastructures (36%), la marxa de l’economia (32%) i la sanitat (30%). Per darrere se situen l’educació (25%), la sequera (22%), l’atur i la precarietat laboral (18%), el benestar social (17%) i la inseguretat ciutadana (16%), mentre que un 6% optarien per altres respostes. Cal tenir en compte que l’enquesta s’ha realitzat en base a 75 votacions, en què es podia escollir més d’una opció. Després d’aquests resultats, i coincidint amb la recent aparició d’un estudi universitari que aposta pel vot dels immigrants per combatre la desafecció política, encentem una nova enquesta. "Creus que els immigrants haurien de tenir dret de vot?"

El pla de Carod si es retalla l'Estatut divideix Esquerra

No està gens clar que ERC assumeixi el pla B que el seu encara president, Josep- Lluís Carod-Rovira, planteja per al cas que el Tribunal Constitucional retalli l'Estatut. És significatiu que ni entre els crítics ni entre els afins a Joan Puigcercós desperti entusiasme que la resposta, com va proposar Carod diumenge en una entrevista amb EL PERIÓDICO, sigui ratificar al Parlament en un "gest de sobirania" el text vigent aprovat en referèndum, el 2006, pel 73% de catalans (amb un 20% de nos i una abstenció del 51%). Vegeu article complet a El Periódico.

Carretero proposa dur ERC a la majoria absoluta per proclamar la independència

"La proclamació unilateral de la República Catalana". Aquesta és l'estratègia que el candidat a la presidència d'ERC Joan Carretero fixa per al partit en la ponència alternativa que defensarà al congrés, a la qual ha tingut accés l'AVUI. Es tracta d'un full de ruta sense dates en què la candidatura de RCat, crítica amb el rumb de la direcció actual, planteja com a únic camí la proclamació unilateral de la independència, però la supedita a una hipotètica majoria absoluta d'ERC.
El document és una esmena a la totalitat de la ponència oficial -el ponent de la qual és el conseller Josep Huguet-, que té molts trets del programa de la candidatura de Joan Puigcercós i que detalla l'estratègia per als pròxims anys, centrada en la cultura de govern de la formació i les condicions per pactar després de les eleccions del 2010. El document oficial ha de rebre ara les esmenes de la militància, d'entrada les del sector de Josep-Lluís Carod-Rovira, que té previst incloure la proposta de referèndum del 2014 al full de ruta dels republicans. Vegeu notícia completa a l'AVUI.

Bertran acusa Carretero d'exercir "lideratge únic"

El líder d'Esquerra Independentista, Uriel Bertran, replica al seu bloc el de Reagrupament, Joan Carretero, després que aquest el critiqués en una entrevista a l'Avui. Bertran consdiera que "amb Reagrupament ens diferencia, en primer lloc, la seva aposta de virar cap al centre ideològic (nosaltres volem una ERC lleial al seu nom: republicana i d’esquerres)" i "en segon lloc, l’estil de lideratge únic i personalista que volen per acabar amb el poder bicèfal (nosaltres aspirem a posar fi al poder bicèfal no amb un lideratge únic sinó amb un lideratge plural, amb l’Hèctor, l’Elisenda, en Jaume, la Pilar, etc...)". (e-noticies)

dilluns, 12 de maig del 2008

Puigcercós presenta "cares noves" per renovar Esquerra

Sense ensenyar gaire les cartes ni avançar futurs càrrecs, el secretari general d'ERC, Joan Puigcercós, va presentar ahir una mostra representativa de la qual pot sortir la nova executiva republicana després del congrés de juny, sempre que aconsegueixi mantenir a les urnes la majoria de suports que ha tingut en la recollida d'avals. Puigcercós va presentar un grup d'una vintena de militants del partit que recolzen la seva candidatura com a exemple de les "cares noves" que, va dir, han de representar la nova executiva. En efecte, cap dels afiliats són membres de l'actual direcció republicana i al grup hi ha tant "veterans independentistes" com "una nova fornada de militants compromesos amb el partit", segons va explicar el número dos de la candidatura i portaveu d'ERC al Congrés, Joan Ridao. El mateix Ridao els va definir com a "homes i dones 4x4" i va destacar l'ideal de renovació que representen, les seves responsabilitats en àmbits sectorials i territorials del partit, així com també el seu alt nivell de formació.

OBLIGAT A INTEGRAR
Però, sabedor que la divisió interna d'ERC obligarà el vencedor del congrés a integrar tots els sectors en la nova cúpula, Puigcercós va remarcar que la porta sempre estarà oberta per a "moltíssima altra gent" després dels comicis interns del 7 de juny. En representació de l'esperit renovador, Marcel Coderch i Marta Rovira, afiliats des de fa menys de cinc anys, van ressaltar l'afany d'arribar "més enllà" del nucli de militants ja convençuts. Coderch és vicepresident de la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions (CMT) i analista del Reial Institut Elcano, i Rovira és vocal secretària de Joves Advocats de Catalunya. No obstant, entre el grup d'afins es van veure algunes cares conegudes de l'entorn de Puigcercós, com, per exemple, l'exdiputat al Congrés Joan Puig o Jaume Oliveras, secretari general de Governació, el departament que anteriorment dirigia Puigcercós. (El Periódico)

+ Puigcercós presenta la seva alternativa per renovar l'executiva d'ERC (laMalla.net)

+ El tàndem de Puigcercós es presenta com el "pal de paller" de les sensibilitats d'ERC (El Punt)

diumenge, 11 de maig del 2008

Reaccions a la blocosfera republicana (VIII)

Manel Bargalló – "La premsa i Esquerra"
A Esquerra, com a partit que vol la independència i per tant trencar l’estatu quo de la societat, molts empresaris que dominen els mitjans de comunicació d’entrada no pensin fer-li cap favor. Nosaltres no podem esperar que el propietari o l’editor del diari intercedeixi a favor nostre quan un periodista ha trobat una informació compromesa per al partit. No ens serveix de res pensar que potser això ha passat i passa amb les altres formacions polítiques. Nosaltres som un partit diferent, o no, Carod o Puigcercós?

Jordi Casals - "Avals i llistes negres oportunistes"
Ja va sorprendre la denúncia d'opacitat dels comptes per part de Niubò, que aquest cop, a diferència dels darrers anys (molts), es va abstenir en la votació dels comptes en el darrer Consell Nacional, amb un gest més d'oportunisme que de dignitat política. Sols se m'acudeix una pregunta davant la insinuació de futures llistes negres: Niubò ja té les seves llistes negres fetes, amb avaladors de les altres candidatures? En un procés tant transparent i democràtic com aquestes "primàries", aplicant el sufragi universal per elegir els dirigents del partit, la demagògia i l'oportunisme de vol gallinaci hi sobren, perquè en unes eleccions internes, la calúmnia no fa mal al rival, sinó a companys de partit i, al capdavall, a la mateixa Esquerra.

Lluís Fabrés - "Decepció"
I aquí és on crec que el discurs de Carretero es desmunta. A que renunciem, si no guanyem les eleccions? Passem a l'oposició potser, i convoquem el refèndum amb 30 o 35 diputats/es (éssent generós!)?. El discurs d'en Carretero és valid quan ets un partit majoritari amb un coixí electoral molt ferm al darrera, però provoca tancament ideològic. Si només sumem els purament independentistes, no anem enlloc. Guanyarem a Berga, a Ripoll, a Falset, però només amb els vots de Ciutat Badia ja es compensen aquestes victòries parcials.

Octavi Fornés - "Reflexions adreçades als militants d’ERC"
Les visions pragmàtiques no serveixen, NO SERVEIXEN! Si el nostre partit s’organitza i actua de manera poc democràtica, amb minvament de llibertats, d’igualtats i amb manca de solidaritat, no podem demanar confiança en el projecte de futur i de societat que proposem. Imagineu un metge que et diu que has de deixar de fumar mentre es fuma un puro!

Toni Fullat – "Esquerra i el govern"
M'havia semblat de sentit comú que calia estar al govern per "agafar múscul" com es deia en aquell moment. Però vist desde certa distància i aixecant el cap i mirant al voltant, l'evidència de la falta de recursos econòmics i competències -que fa massa vegades poc més que pintoresca la nostra presència-, i la constatació que no existeixen casos de partits petits que creixin en un govern fa que tot això de l'obseció pel múscul polític porti a l'anorèxia electoral. O que algú em digui un cas de partit petit a Europa que hagi crescut estant al govern? No n'hi ha. Perquè si el govern va bé creix el partit gran del govern i si va malament creixerà el partit gran de l'oposició. No sé veure encara que coi cal fer perquè el petit del govern creixi. Algú ho sap?

Carles Macian – "ERC 3.0. La política catalana en 3-D"
ERC és l'única força política que té un component ideològic singular que la pot posicionar de manera extremadament avantatjosa en el tercer eix. Es tracta del republicanisme. Es tracta de l'aprofundiment democràtic. Un aprofundiment democràtic què és la punta de llança argumental de la revindicació dels drets personals, socials i nacionals.

Daniel Mallén - "El camí de tornada del bumerang estatutari"
Sense una bona gestió de la situació, el bumerang estatutari que va arribar a Madrid i que ha començat el seu camí de tornada cap a Barcelona, ens pot anar a parar al cap amb una potència que podria deixar estabornit a més d’un i amb unes conseqüències pel país difícils de determinar.

Moisès Martí – "Carretero a Balaguer"
Els catalans tenim el costum d’establir relacions internacionals i simpaties amb els indis maputxes de torn, que prou feina tenen, on cal establir relacions internacionals i simpaties és amb Estats Units i amb el Regne Unit. Qui vegi simpaties amb Evo Morales, Castro, i Hugo Chavez viu totalment allunyat del projecte d’alliberament nacional.

Ricard Martínez – "Debat intern, intern..."
Des d'ERC ja podem dir que hem guanyat una batalla, ara, abans del congrés. El fet d'escollir la Secretaria General i la Presidència amb sufragi universal entre tots els militants, és un pas endavant en la modernització de les estructures del partit, que tindrà la seva transcendència més enllà d'ERC. Aquest procés té un valor afegit per ell mateix que, segurament, ens permet connectar millor amb la ciutadania, recelosa de la política i dels processos polítics.

Lluís Pérez – "Elogi de totes les candidatures"
Ara que totes les pre-candidatures al procés congressual d’Esquerra s'han convertit, des de dilluns, en candidatures, voldria fer un elogi de totes elles, malgrat estar clarament a favor d'una en concret. Penso que totes elles reuneixen actius importants pel partit, que cadascuna té la seva part de raó i que totes hauran de ser presents a la propera Executiva tenint en compte molts criteris entre els quals, per descomptat, s'haurà de trobar el del suport electoral rebut.

Joan Plana – "El futur del partit i del país"
Molts militants et diuen: "Jo votaré tal persona perquè sempre ha ajudat molt a la nostra Regional", "Jo votaré tal persona perquè des dels començaments hem estat units" (...), amb aquesta gent només dir-los-hi que si estimen el país votin en clau de país, que no votin perquè aquest és amic meu o perquè em dóna subvencions o perquè ajuda al meu territori.

Joan Rabasseda - "Terricabras, gestió i Esquerra"
Ja falta menys per a què el debat intern a Esquerra arribi a la recta final. Que tots els militants puguem anar les urnes el proper 7 de juny és un bona manera, democràtica per excel•lència, per decidir qui ha de liderar el partit, fidel a la declaració ideològica d’Esquerra Republicana de Catalunya. A partir del 14 de juny espero que tots plegats només parlem d'unitat i de futur.

Moisès Rial - "La ponència política del Congrés"
Una ponència política no pot ser un simposi de la conselleria d´innovació només, i que destili un tuf neoliberal , que ens posa a les antipodes del vot jove independentista que està per posar fil a l´agulla al dret de decidir.Cal que la ponència reculli les reflexions anteriors i sigui assumit per a tohom si volem fer un gir en positiu amb uns 10000 militants que majoritàriament volem polítiques d´esquerres i coherència nacional per tornar a ilusionar a la bona gent d´aquest país.

Josep Romeu – "Ni unitat ni excel·lència"
Es pot vendre com es vulgui, però la realitat és que l’actual Govern de la Generalitat és d’una notable grisor (la ridiculització que se’n fa al programa televisiu Polònia no és gratuïta ni mancada de fonament), i els Departaments gestionats per ERC no destaquen especialment per sobre dels altres.

Pere Sàbat – "Les cartes sobre la taula" La veritat és que crec que ERC Futur no ha aconseguit més firmes i s’amaguen darrera d’aquesta ombra de la por a Calàbria per tal de disfressar el seu fracàs. És més, ERC Futur està duent a terme una campanya en negatiu plena de desqualificacions i de llançament continu d’atacs contra la transparència i l’honorabilitat de certs companys de partit. ERC Futur hauria de saber que les campanyes en negatiu normalment s’acaben girant en contra.